!ntelligent Deal - Ideal Home Cluj Napoca

Informatii despre inchiriere

Contractul de inchiriere este conventia scrisa dintre proprietar (locator) si chirias (locatar) prin care proprietarul pune la dispozitia chiriasului imobilul sau in vederea folosintei acestuia, in schimbul platii unei chirii (pret al inchirierii).

Pentru valabilitatea acestuia nu este necesara forma autentica. La incheierea fiecarei tranzactii de inchiriere imobiliara prin noi, specialistii departamentului juridic va pun la dispozitie drafturi de contracte de inchiriere, personalizate si respectand toate cerintele legale in materia contractelor de locatiune. De asemenea, acestia va ofera consultanta juridica pentru siguranta incheierii tranzactiei imobiliare in conditii de legalitate. Totodata, acestia va ofera consultanta pentru personalizarea contractului de inchiriere, cuprinzand astfel clauzele speciale agreate de voi.

Toti clientii care incheie tranzactii de inchiriere beneficiaza de gratuitate post-tranzactionala pentru redactarea si incheierea de acte aditionale la contractele de inchiriere. Asadar, daca v-ati decis sa prelungiti termenul, majorati/diminuati chiria, intervin si alte parti fata de cele initiale, specialistii juridici Ideal Home va vor ajuta sa le materializati sub forma legala.

Clauzele esentiale ale contractului de inchiriere:

⁃ termenul de preaviz (termenul in care trebuie eliberat imobilul daca inceteaza contractul de inchiriere);
⁃ garantia care se plateste la data incheierii contractului sau la o data ulterioara agreata de parti;
⁃ inspectia periodica a imobilului de catre proprietar;
⁃ plata intretinerii si a utilitatilor;
⁃ chiria, termen de plata si penalitati;
⁃ im/posibilitatea subinchirierii;
⁃ precizarea persoanelor care vor folosi imobilul etc.

De asemenea, odata cu predarea imobilului catre chirias, noi va punem la dispozitie procese-verbale de predare-primire. Rolul acestora este foarte important pentru ca:

⁃ se precizeaza bunurile din imobil;
⁃ se precizeaza indexurile contoarelor de la utilitati;
⁃ valoarea cheltuielilor de intretinere la zi sau nu;

Documentele necesare pentru incheierea contractului de inchiriere:

Partile trebuie sa prezinte actele de identitate, iar proprietarul o dovada de proprietate (copie dupa actul de proprietate, extras CF, certificat fiscal etc).

Inregistrarea contractelor de inchiriere la ANAF:

Incepand cu luna mai a anului 2018, persoanele care obtin venituri din chirii nu mai trebuie sa inregistreze contractele de inchiriere la ANAF. Cu toate acestea, locatorii trebuie sa depuna o declaratie fiscala in termen de 30 zile de la incheierea contractului.

Beneficiul declararii contractului la ANAF este ca acesta devine titlu executoriu.

Costurile generate de contract pentru locator:

⁃ impozitul anual pe veniturile obtinute din inchiriere
⁃ comisionul agentiei imobiliare

Costuri generate de contract pentru locatar:

⁃ contravaloarea chiriei;
⁃ contravaloarea garantiei;
⁃ comisionul agentiei imobiliare;

Toate acestea sunt de natura a atrage o relatie transparenta si corecta intre voi.

Asadar, noi va stam la dispozitie cu tot ceea ce este necesar in vederea incheierii in conditii de legalitate si siguranta a tranzactiei voastre de inchiriere imobiliara.

Compare listings

Comparaţie