!ntelligent Deal - Ideal Home Cluj Napoca

Informatii financiar-bancare

Creditul Prima Casa

Este in fapt un tip de credit imobiliar, garantat de stat, prin care se ofera posibilitatea clientilor care nu au in proprietate un imobil cu o suprafata mai mare de 50 mp sa-si achizitioneze un imobil. Avantajul acestuia consta in posibiloitatea achizitionarii cu plata unui avans de 5% din valoarea pretului de cumparare.

Creditul Prima Casa se poate acorda clentilor pentru o perioada maxima de 30 de ani, spre deosebire de celelalte tipuri de credite.

In cazul acestui tip de credit, valoarea ipotecii se inscrie 50% in favoarea institutiei bancare creditoare si 50% in favoarea Fondului de Garantare si Ministerului Finantelor Publice a Statului Roman. Odata cu instituirea ipotecii, se naste si interdictia de instrainare a imobilui pe o perioada de 5 ani de la data semnarii contractului de vanzare-cumparare.

Prin creditul Prima Casa pot fi achizitionate atat imobile noi, cat si imobile vechi, dar:

 • pentru imobile care au fost construite pe baza unei autorizatii de constructie obtinute inainte de anul 2010, cumparatorii pot obtine un credit de maximum 57000 euro (echivalentul in lei);
 • pentru imobile care au fost construite pe baza unei autorizatii de constructie obtinuta dupa anul 2010, cumparatorii obtine un credit de maximum 66500 euro (echivalentul in lei);

Exista si un produs Prima Casa pentru construirea unei locuinte, insa pentru acest tip de credit este necesar sa se faca dovada detinerii in proprietate a unui teren. Cumparatorii pot obtine astfel un credit de maximum 71250 euro (echivalentul in lei).

Creditul Prima Casa se acorda doar in lei.

Pragurile de finantare anterior-mentionate, pot fi suplimentate de catre clienti prin venituri provenite din surse proprii, acestea fiind doar limitele maxime de creditare.

Pentru obtinerea creditului este necesara incheierea unui antecontract autentic de vanzare-cumparare, plata unui avans de minimum 5% din pretul de vanzare-cumparare al imobilului, iar incheierea antecontractului sa aiba loc inainte de a fi trimis dosarul pentru analiza la Fondul de Garantare.

Dezavantajele acestui tip de credit:

 • nu pot fi achizitionate imobile care apar in acte ca birouri sau sau spatii comerciale.
 • fondurile pentru garantarea creditelor Prima Casa sunt limitate. Cu toate acestea, clientii au posibilitatea rezervarii fondurilor pentru o perioada de 18 luni in cazul imobilelor noi care nu detin, la data efectuarii rezervarii, extrase individuale de Carte Funciara. Astfel, pe baza autorizatiei de constructie si a extrasului de Carte Funciara asupra terenului se pot rezerva fonduri, la o singura banca, pentru un singur imobil si doar in baza pretului precizat in antecontractul autentic de vanzare-cumparare. Pentru rezervare, clientii platesc un comision de 0,18% din valoarea imobilului precizata in antecontract.
 • Daca analiza si aprobarea unui dosar de credit ipotecar dureaza in medie 2-3 saptamani, in cazul creditului Prima Casa este anevoioasa si se poate intinde chiar si pe o perioada dubla celei pentru credit ipotecar. Durata indelungata de aprobare este justificata ca urmare a procedurii de analiza: depunerea documentelor la catre banca creditoare (documente privind veniturile, documentele imobilului si antecontractul autentic de vanzare-cumparare), raportul privind evaluarea imobilului, analiza juridica a dosarului de catre institutia bancara, transmiterea dosarului catre Fondul de Garantare, analiza dosarului de catre Fondul de Garantare, retrimiterea offline a dosarului in banca creditoare, verificarea corectitudinii documentelor primite de catre institutia bancara, iar daca acestea sunt conforme se poate dispune incheierea contractului autentic de vanzare-cumparare.

Avantajul creditului Prima Casa este reprezentat, in principal, de valoarea avansului solicitat pentru achizitia imobiliara, respectiv cel de 5% din pretul de cumparare.

Costurile suportate de catre clientii care acceseaza un credit Prima Casa sunt:

 • 2% dobanda bancii + IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor);
 • costurile pentru evaluarea imobilului;
 • plata unui depozit colateral format din valoarea cumulata a 3 rate de dobanda (care se restituie dupa plata ultimei rate);
 • comisionul catre Fondul de Garantare in valoare de 0,2% din cuantumul creditului, care se plateste la inceputul fiecarui an, pe toata perioada valabilitatii creditului;
 • cheltuielile notariale;
 • asigurarile specifice (de imobil si de viata);

Creditul ipotecar

Creditul ipotecar este acel produs bancar care vine in sprijinul persoanelor care doresc sa faca o achizitie imobiliara, insa aloca pentru aceasta doar o parte din pret (un avans). Suma imprumutata depinde in totalitate de veniturile pe care le are solicitantul si coplatitorii acestuia.

Acest tip de credit poate fi acordat pe diferite perioade de creditare, insa perioada maxima este de 35 de ani.

Creditul ipotecar se adreseaza atat pentru cumpararea unei constructii cu teren, cat si pentru achizitia unei constructii. Ipoteca poate fi inscrisa si asupra unui alt imobil fata de cel achizitionat.
Avansul de catre trebuie sa dispuna cumparatorul in vederea achizitiei imobiliare prin credit ipotecar este intre 15% si 35% din pretul imobilului, insa difera de la o institutie creditoare la alta. Avansul depinde si de moneda de creditare, localizarea imobilului, tipul acestuia sau situatia financiara a clientului.

Preaprobarea financiara se realizeaza in cazul creditelor ipotecare, garantand conditiile initiale stabilite cu banca si are o valabilitate intre 45 si 90 zile. Aceasta prezinta ca si avantaj faptul ca, clientul are siguranta aprobarii bancii asupra bugetului si poate efectua demersurile de cautare a unui imobil.
Analiza si aprobarea dosarului de credit dureaza aproximativ o luna. Procedura de acordare a creditului este urmatoarea: depunerea documentelor la banca (documente de venit, documentele imobilului si antecontractul autentic de vanzare-cumparare), raportul privind evaluarea imobilului, analiza juridica a dosarului, verificarea corectitudinii documentelor, iar dupa analiza completa are loc incheierea contractului autentic de vanzare-cumparare si a contractului de ipoteca.

Creditul ipotecar poate fi accesat atat in lei, cat si euro.

Costurile pentru clientii care acceseaza un credit ipotecar sunt:

 • dobanda bancii + IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor);
 • costurile pentru evaluarea imobilului;
 • comisionul de analiza al dosarului;
 • comisionul de gestiune a creditului;
 • cheltuielile notariale;
 • asigurarile specifice (de imobil si de viata);

Creditul de nevoi personale

Creditul de nevoi personale este de 2 tipuri, cu instituire de ipoteca si fara instituire de ipoteca. In cazul oricaruia dintre acestea, perioada de creditare este de maximum 5 ani.

In cazul creditului de nevoi personala fara instituire de ipoteca, suma maxima care poate fi imprumutata este de 20000 euro (echivalent in lei).

In ceea ce priveste creditul de nevoi personale cu instituire de ipoteca, suma creditata poate fi mai mare, dar depinde si de veniturile solicitantului. Asadar, in cazul acestuia, conditiile de aprobare sunt asemanatoare cu cele referitoare la creditele ipotecare.

Evaluarea imobiliara necesara aprobarii creditelor imobiliare

In cele mentionate anterior, referitor la achizitia imobiliara prin credite bancare, am precizat necesitatea efectuarii raportului de evaluare imobiliara de catre evaluatori imobiliari acreditati si agreati de catre institutiile bancare. In cele ce ureaza iti vom expune succint ceea ce este necesar sa cunosti cu privire la aceste aspecte.

In cazul in care un imobil se urmareste a fi luat in garantie de catre o institutie bancara, se impune efectuarea unei evaluari.

Evaluarea imobiliara va fi efectuata de catre evaluatori acreditati si agreati de catre institutiile bancare. Informatiile evaluatorului vor oferi detalii importante despre imobil, reflectand situatia juridica si materiala a imobilului, dar si situatia financiara de pe piata a acestuia. Raportul de evaluare va fi depus la institutia bancara, care in urma analizei acestuia raportat la obiectul dosarului, va decide aprobarea sau respingerea posibilitatii ca imobilul sa fie luat in garantie.

Institutia bancara creditoare va finanta un anumit procent din valoarea bunului tranzactionat sau din valoarea obtinuta prin evaluare, raportandu-se la valoarea cea mai mica a imobilului.

Pentru ca portofoliul specialistilor nostri consilieri imobiliari poate fi mai vast ca cel al unui evaluator, iti recomandam sa soliciti prezenta acestuia la realizarea evaluarii imobiliare. Consilierul imobiliar Ideal Home se va asigura ca evaluarea imobiliara se realizeaza in conditii obiective si va putea furniza evaluatorului mai multe oferte comparative.

Specialistii nostri Ideal Home vor fi alaturi de tine pe tot parcursul tranzactiei imobiliare. Asadar, te vom consilia si sprjini in vederea intocmirii complete a dosarului de creditare si a asigurarii succesului tranzactiei imobiliare.

Compare listings

Comparaţie