!ntelligent Deal - Ideal Home Cluj Napoca

Informatii utile cumparatorilor

Informatii utile cumparatorilor

1. Variante de plata pentru pretul imobilului:

1.1. Plata integrala

Plata integrala reprezinta posibilitatea cumparatorilor de a achita intreg pretul imobilului cu venituri provenind din surse proprii. Avantajele platii integrale sunt reducerea timpului de finalizare a tranzactiei imobiliare si beneficiul intrarii accelerate in posesia de drept a imobilui.

1.2. Plata prin credit bancar

Plata prin credit bancar este cea mai frecvent intalnita metoda de plata a pretului imobilelor dupa criza imobiliara din 2008. Singurul neajuns fata de plata integrala a pretului din surse proprii, este intarzierea platii pretului pana la aprobarea dosarului de creditare de catre institutia bancara aleasa de cumparator. Cu toate acestea, vanzatorii sunt familiarizati cu aceasta modalitate de plata si prezinta deschidere si disponibilitate fata de utilizarea sa.

Creditul bancar poate fi: ipotecar, imobiliar, de nevoi personale, prima casa, economisire-creditare sau rent to buy. In functie de nevoile tale, va fi identificata cea mai potrivita sursa de finantare.
Cea mai indelungata perioada de timp pentru finantare o are Creditul Prima Casa fiind necesara aprobarea venita din partea Fondului de Garantare. Avantajul acestuia consta in posibilitatea achitarii unui avans de minimum 5% din pretul imobilului.

1.3. Plata esalonata

Este metoda de plata a pretului care reprezinta exclusiv acordul de vointa a celor doua parti, cumparator si vanzator. Plata esalonata se poate face in doua sau mai multe transe, in functie de intelegerea partilor si pe durata, ori la termenele indicate de ele.

1. Oferta de pret

Daca in urma vizionarilor asistate ai identificat un imobil care indeplineste criteriile tale de cautare, nu ezita sa recurgi la oferta de pret.
Datorita faptului ca judetul Cluj este fruntas in randul pieteti imobiliare nationale, vanzarea-cumpararea imobilelor are un ritm accelerat. Pentru acest motiv, daca esti hotarat asupra unui imobil identificat, nu ezita sa ceri consilierului imobiliar sfaturi referitoare la inaintarea unei oferte de pret.

Oferta de pret poate fi de doua feluri: verbala sau scrisa. In functie de specificul ofertei, impreuna cu consilierul tau imobiliar veti alege cea mai utila varianta.

O oferta scrisa beneficiaza de avantajul ca raspunsul vanzatorului va veni dupa analiza atenta a acesteia. Vanzatorul are posibilitatea de a citi oferta ta și de a lua cea mai buna decizie fara presiunea momentului, in deplina cunostinta si intelegere a tuturor elementelor pe care le contine oferta de cumparare. O oferta scrisa este, de asemenea, o varianta mult mai profesionala si astfel vanzatorul va trage concluzii care-ti vor fi favorabile, cum ar fi: intentia reala de cumparare, seriozitatea, siguranta etc.

In oricare dintre situatii, tu trebuie doar sa identifici impreuna cu consilierul imobiliar, imobilul care corespunde criteriilor tale de cautare, sa decideti varianta de ofertare, iar mai departe acesta va intreprinde toate demersurile necesare inaintarii acesteia. Chiar si oferta scrisa va fi intocmita de un reprezentant legal al companiei noastre, astfel incat sa intruneasca toate cerintele unei oferte ferme si serioase venita din partea ta.

1. Documente necesare pentru cumpararea unui imobil:

Cumparatorul unui imobil trebuie sa prezinte in fata notarului public urmatoarele documente:

– Carti de identitate;
– Certificate de casatorie (dupa caz);
– Procuri (dupa caz);
– Acte care atesta desemnarea ca tutori/curatori pentru minori sau incapabili (dupa caz);
– Numar de Inregistrare Fiscala pentru cetatenii straini (dupa caz);

Taxe aferente cumpararii imobiliare:

1. Taxele notariale;
2. Comisionul si taxele bancare;
3. Comisionul agentiei imobiliare;

Informatii suplimentare:

Daca doresti sa achizitionezi un imobil, iar sotul tau nu poate ajunge pentru intocmirea actelor, tu poti cumpara fara a fi necesara prezenta sa. In acest caz, ai nevoie de o copie dupa cartea sa de identitate si certificatul de casatorie in original. Este aplicabil in cazul regimului matrimonial al comunitatii de bunuri si doar in cazul in care nu se cumpara prin credit bancar.

Daca achizitionezi un imobil prin credit ipotecar sau Prima Casa, prezenta consilierului bancar la incheierea contractului de vanzare-cumparare si ipoteca este obligatorie.

Stai fara grija daca imobilul este ipotecat, concomitent sau anterior vanzarii-cumpararii, ipoteca proprietarului va fi ridicata. Poti achizitiona imobile care au instituita ipoteca, chiar daca si tu doresti sa achizitionezi imobilul prin instituire de ipoteca.

In cazul in care vanzatorul este persoana juridica platitoare de TVA, pretului imobilului i se aplica taxa pe valoare adaugata de 5 sau 19 %, dupa caz. Se aplica TVA de 5% atunci cand valoarea imobilului este de pana la 600000 lei. In cazul in care pretul imobilului depaseste 600000 lei, se va aplica TVA de 19%. Incepand cu data de 01.01.2023 s-a stabilit ca se beneficiază de o cotă de TVA redusa de 5% doar 1 singura data, cumparatorii semnand in acest sens o declaratie notariala si doar daca pretul imobilului nu depaseste 600000 lei.

In oricare dintre aceste situatii, dar si in cazul altora, specialistii nostri iti stau la dispozitie cu cele mai eficiente solutii.

Compare listings

Comparaţie