!ntelligent Deal - Ideal Home Cluj Napoca

Informatii utile vanzatorilor

Variantele de plata pentru pretul imobilului:

1.1. Plata integrala

Plata integrala reprezinta posibilitatea cumpatorilor de a achita intreg pretul imobilului cu venituri provenind din surse proprii. Avantajele platii integrale sunt reducerea timpului de finalizare a tranzactiei imobiliare si beneficiul incasarii integrale a pretului creand astfel posibilitatea reinvestirii rapide a sumei incasate.

1.2. Plata prin credit bancar

Plata prin credit bancar este cea mai frecvent intalnita metoda de plata a pretului imobilelor dupa criza imobiliara din 2008. Singurul neajuns fata de plata integrala a pretului din surse proprii, este intarzierea platii pretului pana la aprobarea dosarului de creditare de catre institutia bancara aleasa de cumparator. Cu toate acestea, vanzatorii sunt familiarizati cu aceasta modalitate de plata si prezinta deschidere si disponibilitate fata de utilizarea sa.

1.3. Plata esalonata

Este metoda de plata a pretului care reprezinta exclusiv acordul de vointa a celor doua parti, cumparator si vanzator. Plata esalonata se poate face in doua sau mai multe transe, in functie de intelegerea partilor si pe durata, ori la termenele indicate de ele.

Documente necesare vanzarii:

– Actul de proprietate al imobilului: contractul de vanzare-cumparare, contractul de schimb, contractul de donatie, certificate de mostenitori, sentinta civila etc

– Extrasul de carte funciara care se obtine de catre biroul notarial de la Oficiul de Carte Funciara din cadrul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara si este valabil 10 zile de la data depunerii cererii. Extrasul de carte funciara este documentul care certifica datele de identificare ale unei proprietati, precum si situatia juridica a acesteia (daca este sau nu ipotecata, daca exista sau nu interdictii de instrainare etc.);

– Certificatul fiscal, care se obtine de la Primarie si care certifica faptul ca proprietarul este la zi cu darile fata de stat;

– Adeverinta de la asociatia de proprietari, care sa arate ca proprietarul este la zi cu plata cheltuielilor de intretinere, de reparatii sau alte cheltuieli comune (EXCLUSIV in cazul apartamentelor care au Asociatie de locatari);

– Certificatul energetic, document care atesta performanta energetica a imobilului;

– Adeverinta de la furnizorii de electricitate si gaz, care sa ateste ca proprietarul este cu platile la zi (dupa caz, in functie de solicitarea biroului notarial);

– Actele de identitate ale proprietarilor;

– Certicatul de casatorie, procuri (dupa caz);

Particularitati:

In cazul in care exista un beneficiar al dreptului de uzufruct viager, imobilul poate fi vandut doar daca acesta renunta la dreptul sau.

Minorii pot achizitiona sau vinde imobile doar daca autoritatea tutelara sau instanta de judecata a desemnat tutori pentru acestia si doar insotiti sau prin intermediul acestora, dupa caz.

Daca pe extrasul de carte funciara apare mentiune referitoare la Legea 10, trebuie obtinuta o adeverinta de la Primarie cu privire la revendicare.

Un sot nu poate vinde un imobil proprietate comuna, fara acordul celuilalt sot.

Daca se vinde un imobil ipotecat este necesar acordul bancii care detine ipoteca asupra imobilului.

Mai sunt multe alte situatii particulare in care te poti afla si pentru care specialistii nostri iti stau la dispozitie in vederea identificarii celor mai bune solutii.

Taxe aferente vanzarii:

1. Impozitul pentru tranzactii imobiliare*, dupa caz;
2. Costurile pentru extrase de carte funciara;
3. Costul certificatului energetic;
4. Comisionul agentiei imobiliare;

*Impozitul pe tranzactii imobiliare prevazut de Codul Fiscal este 3% din suma ce depaseste valoarea de 450000 lei. Pentru imobilele care nu depasesc aceasta valoare, nu se plateste impozit.
Impozitul se achita in numerar notarului public, care odata cu intabularea imobilului va dispune si plata impozitului pentru tranzactia ta imobiliara.

Compare listings

Comparaţie